Eindelijk, het festivalseizoen is upon us! Lekker het hele weekend luisteren naar je favoriete bands, beuken in de technotent, chillen in het gras en natuurlijk in de rij staan voor toiletten. Met deze festivaltips laat je niets aan het toeval over. Nu alleen die festivaloutfit nog…

1. Het buiktasje

Jawel, deze zomer maakt het buiktasje een comeback. Niet om je buik, maar nonchalant om je heup of als piepklein schoudertasje. In de meeste tasjes passen precies je telefoon, geld en pasjes, een lipstick en een paar tampons. Meer heb je niet nodig, toch? Hip, makkelijk en je houdt je handen vrij op de dansvloer. Let me see those hands!

2. Two Day Extender (droogshampoo)

Douchen op een festival is een noodzakelijk kwaad – ellenlange rijen, springen voor lauw water en ronddrijvende haarballen van je voorganger kun je missen als kiespijn. Maak je bezoek aan de kleffe cabines zo kort mogelijk door je haar lekker niet te wassen. In plaats daarvan gebruik je droogshampoo – snel klaar en je haar krijgt er nog meer volume van ook.

3. Babydoekjes

Als je helemaal niet wilt douchen (begrijpelijk), maar toch ook liever niet een uur in de wind stinkt (zeer begrijpelijk) bieden babydoekjes uitkomst. Je wast makkelijk en snel het ergste vuil weg en blijft semi-fris. Bovendien is het een aangename verkwikking als je ’s morgens – of ’s middags natuurlijk – katerig je tentje uit kruipt.

4. Een extra volle batterij voor je smarthpone. Of twee…

…want je telefoon gaat uitvallen en directe paniek gaat erop volgen. Je mist de laatste selfies uit de groepsapp! Wees voorbereid en mis niks.

5. Plastic tas en tape

Je hebt vast nog wel ergens een oude boodschappentas liggen, zorg zeker dat je die meeneemt. En tape. Sommige festivalgangers maken regenlaarzen van plastic zakken en tape – bijzonder omslachtig -, maar er zijn zo veel meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld de plastic tas gebruiken om op te zitten als het regent, de tape gebruiken om een gat in je tent dicht te maken, de tas voor je vieze ondergoed en stinkende sokken (zodat niet je hele tent meurt naar oude kaas), tape om je favo leren jasje aan elkaar te houden enzovoort.

6. Een sleutelhanger met licht

Voor als je ’s nachts moet plassen/de tent van je festivalscharrel wilt verlaten/niet meer weet waar je tent ook al weer was: een lampje biedt uitkomst. Natuurlijk heb je ook je telefoon, maar die is leeg en je volle batterij ligt in je tent.

7. Houd je vrienden in het oog

Tenzij je natuurlijk een lone wolf bent die graag in zijn eentje het terrein afschuimt en aansluiting zoekt bij nieuwe mensen. Gaaf als je zo bent – maar als je liever onverstaanbare strijdkreten naar je vrienden schreeuwt tijdens het optreden van je favo band: houd ze in de gaten. Of zorg dat iedereen zijn telefoon constant opgeladen is. Of kies één persoon uit en volg die angstvallig overal naartoe. Wie wel eens in haar eentje dronken, verwilderd en met een lege telefoon op zoek is geweest naar haar vriendinnen, (“Tésssaaaaaaaaaaa!!”) weet wat we bedoelen.

8. Pee prepared

Check bij binnenkomst waar de Dixies zijn  – hitte en drank zullen ervoor zorgen dat je nog meer moet plassen dan normaal. Houd rekening met de ‘reistijd’ van het podium naar de toiletten en de rijen. Of neem een plastuit mee in je buiktasje. Iedereen heeft wel eens een chick schaamteloos gehurkt tegen het hek zien plassen – of het zelf gedaan. Is dat een schande? Nee. Als je moet, dan moet je, maar de kans is groot dat je vriendengroep met opgeladen smartphone standby staat om jouw witte billen en ongemakkelijke blik vast te leggen. Voorkomen die hap!

9. Broekpakjes – begin er niet aan

Leuk hoor, maar totaal onpraktisch. Elke keer als je moet plassen (reken maar op vaak) zit je volledig naakt in zo’n ranzig toilet. Als het ’s avonds afkoelt, moet je bovendien eerst al je extra laagjes uitdoen voor je eindelijk je overvolle blaas kunt ledigen. Wildplassen kun je met een broekpakje al helemaal vergeten.

10. Tentplek

Eén van de eerste regels van kamperen op een festival: zet je tent niet onder een heuvel. Als het gaat regenen – en die kans is groot – wordt alles zeiknat. Ook belangrijk: laat je niet verleiden om je tent dicht bij de toiletten te zetten. Ja, je bent er lekker snel, maar de rest van de camping passeert jouw tent, het licht blijft altijd aan en bovendien is de stank niet te harden.

11. Een regenjasje

Ja, ook als er “het hele weekend zon is voorspeld” – je weet het nooit met die Hollandse zomers. Bovendien kun je erop zitten, het gebruiken als je favo leren jasje met geen duct tape meer te redden valt of als kussen.