Hoe verzorg ik mijn baard?

barber
Marriët Lenderink
Lees hier de tips hoe je het beste je baard kunt verzorgen
Mannen met baarden opgelet! Een goede baard kan een absolute game-changer zijn, maar er moet wel ge-groomed worden. Wat ons (en de meeste vrouwen) betreft, onderhoud en de juiste verzorging zijn key! Want laten we eerlijk zijn, een onverzorgde, prikkende baard kan een serieuze afknapper zijn. 

En omdat het in sommige gevallen best wel wat werk vergt om die wilde haren onder controle te houden hebben we het in 5 simpele stappen voor je op een rijtje gezet.

Stap 1: Reiniging als basis

Een gezonde en schone baard begint met een goede reiniging. Gebruik een milde baardsoap om vuil, onzuiverheden en eventueel andere (etens)resten te verwijderen. Wand ja, je baard bevindt zich immers recht onder je mond… Bovendien kan het niet reinigen van je baard leiden tot ophoping van bacteriën en vuil maar ook huidproblemen zoals irritatie en puistjes veroorzaken. Wassen dus! Masseer de soap zachtjes in je baard en spoel grondig uit met warm water.  Door dit dagelijks te doen, houd je dus niet alleen je baard schoon en fris, maar ook je huid eronder in een gezonde conditie. 

Deze baardsoap zachtjes in je baard in masseren en grondig uitspoelen met warm water. Door dit dagelijks te doen, houd je dus niet alleen je baard schoon en fris, maar ook je huid eronder in een gezonde conditie.

Stap 2: Verzorg met baardolie

Of je nu in het bezit bent van een weelderige, lange baard óf de stoppelvariant, beiden verdienen ze de juiste verzorging. Door gebruik te maken van een baardolie hydrateer je zowel de baardharen als de onderliggende huid. Het helpt om droogheid, jeuk en schilfering te voorkomen. Hierdoor blijft je baard gezond en zachtjes aanvoelen. Hoe je dit doet? Breng een paar druppels baardolie aan in je handpalmen en verdeel deze gelijkmatig over je baardharen. Masseer het zachtjes in, van de wortels tot de puntjes.

Door gebruik te maken van deze baardolie hydrateer je zowel de baardharen als de onderliggende huid. Het helpt om droogheid, jeuk en schilfering te voorkomen. Hierdoor blijft je baard gezond en zachtjes aanvoelen.

Stap 3: De baardkam

Baardharen groeien in verschillende groeifasen, niet zo gek dus dat ze af en toe allerlei richtingen uitgaan. Door je baard regelmatig te kammen, kun je de haren in de gewenste richting sturen. Daarnaast stimuleer je ook gelijk de doorbloeding van de huid eronder, wat dan weer kan helpen om de baardgroei te bevorderen…

Door je baard regelmatig te kammen met deze kam, kun je de haren in de gewenste richting sturen. Daarnaast stimuleer je ook gelijk de doorbloeding van de huid eronder, wat dan weer kan helpen om de baardgroei te bevorderen…

Stap 4: De finishing touch

Een échte beard-men weet dat hij het verschil maakt met the finishing touch. We hebben het over baardbalsem. Door hier een kleine hoeveelheid van aan te brengen houd je niet alleen je baard in model maar helpt ook om pluizigheid te verminderen. Het geeft je baard een subtiele glans en zorgt ervoor dat het de hele dag perfect blijft zitten.

Door deze baardbalsem aan te brengen houd je niet alleen je baard in model maar helpt ook om pluizigheid te verminderen. Het geeft je baard een subtiele glans en zorgt ervoor dat het de hele dag perfect blijft zitten.

Stap 5: Last but not least, trim your darlings

Een strakke en verzorgde baard vereist wat trimwerk. Het rekent af met de zogenaamde ‘wildgroei’ en helpt je om de vorm en contouren te bepalen die passend zijn bij de vorm van je gezicht én je persoonlijke baard-stijl. Een goed getrimde baard ziet er netjes, verzorgd en vooral georganiseerd uit.

Krullen: 7 tips voor bouncy krullend haar zonder pluis
De haarkleurtrends van zomer 2023