Hoe de meest bizarre situaties tot ongewone verrassingen kunnen leiden

Nieuws
Marriët
Een stapel boeken van 'Level Up', The Sustainable hairstylist van Het Stijllokaal in Almelo, geschreven door Marriët Lenderink.

Eindelijk, terwijl jij dit leest trek ik een flesje open en proost ik op het feit dat het grootste deel van het werk erop zit… Nou ja, dit project dan. Een gloednieuwe website met dank aan de jongens van Buro Bedenkt.

Maar er speelde afgelopen anderhalf jaar meer. Weet je nog, in tijden van mondkapjes en social distance en jullie eigenhandig met een verfbakje en kwastje aan de slag moesten, je kon als haarstylist een paar dingen doen. Bij de pakken neer gaan zitten, wegkwijnen in zelfmedelijden of solliciteren bij PostNL, want ja, die hadden het namelijk wel heel druk. De eerste twee heb ik gedaan, in volle glorie. Ik kwam mijn bed niet uit voor 10, mijn haren namen de vorm aan van dreadlocks en ik bedacht zo’n 256 keer per dag waarom ik vroeger op school niet een beetje beter mijn best had gedaan. Toen ik na 4 dagen visioenen kreeg van mij achter het stuur van zo’n enorme oranje bus en zo’n onflatteuze broek (sorry PostNL maar doe hier iets aan) werd het tijd om mijzelf nuttig te maken.

Hilarische momenten
Samen met het team maakten we er het beste van. Gewapend met een Polaroid op zak bezorgden we color-kits in een flitsende APE, dankjewel Hugo en Frank. Lagen we in een tipitent bij de familie Hergers, aten we de meest lekkere appeltaart bij Marjo en dronken we bij Jaqueline wijn in glazen zo groot als vissenkommen. Ook ontvingen we filmpjes van vrouwen die hun man met schaar en tondeuse bewerkten en weet ik nu dat Robert Jan als het moet, echt wel stil kan zitten… En zo nog veel meer van deze bijzondere momenten die ik achteraf voor geen goud had willen missen! Lekker melodramatisch maar deze momenten zorgden er wel voor dat ik voor mijzelf wist waar ik het voor deed. Sterker nog, ze wakkerden een gevoel aan om er nog harder voor te gaan. En dus riep al snel de vraag op, op welke manier we onze toegevoegde waarde als hairstylist, nog meer zouden kunnen vergroten? Simpel bleek later, precies dat geven wat écht bij iemand past.

Lang verhaal kort
Om precies te zijn in 156 bladzijden komt het erop neer dat de hele samenleving in sneltreinvaart op trends afgaat. Niets mis mee zou je denken maar wel wanneer we ze niet op de juiste manier weten in te zetten. Ik weet dat ze onlosmakelijk met ons vak verbonden zullen blijven maar het mag niet het eerste of enige zijn waar je iemand als het ware mee bombardeert. Om tot de kern te komen verdiepte ik mij in de theorie van Jung. Carl Gustav Jung om precies te zijn en iedereen die bekend is met zijn werk weet dat het best zware kost is. Maargoed, ik had immers tijd genoeg…

Rond 1919 noemde Jung de theorie van archetypes voor het eerst in een essay genaamd ‘Instinct en het Onderbewustzijn’. Deze theorie beschrijft dat Jungiaanse archetypes universele, archaïsche symbolen en afbeeldingen zijn die voortvloeien uit het collectieve onbewuste. Dat wil zeggen: universele blauwdrukken die opgesloten zijn in ons collectieve onderbewustzijn. Mensen uit alle culturen herkennen en begrijpen ze. Simpel samengevat: Het gaat dus om instinctieve herinneringsbeelden, die een herkenbaar gedrag vertonen.

Carl mag dan iets langer te hebben gestudeerd dan ik, maar draaide het bij Jung vooral om het collectieve onderbewuste, kreeg ik er meteen een helder beeld van hoe deze verschillende archetypen eruit zouden moeten zien. Gedragingen zijn veelal gekoppeld aan uiterlijkheden en vice versa. Bewust of onbewust.

Ik filterde zijn 12 archetypen naar 10 en gaf ze een aangepaste vertaling die relevant is aan ons vakgebied. Koppelde ze aan unieke Principle Based kniptechnieken en als extra aanvulling bedacht ik Additionals om aansluiting te maken met de Sister-Archies. Toen ik dit alles in een simpel doc-documentje had ontstond er vanzelf een methodiek. Door expliciete vraagstellingen zouden we dichter tot de kern kunnen komen en dus nog dichter bij onze klant komen te staan. Het simpele doc-documentje maakte plaats voor een gave vormgeving en als kers op de taart liet ik het boek, want dat was het inmiddels, illustreren door niemand minder dan Linda Zoon, Fashion illustrator van o.a. Koningin Máxima voor Vorsten, Blauw Bloed, Beaumonde en bekende stijllisten zoals Fred van Leer en mode ontwerper Addy van de Krommenacker.

The Sustainable Hairstylist
Nu, na ruim anderhalf jaar is het af. Het boek is bedoeld als guide voor the sustainable hairstylist en off course, Stijllokalers in opleiding. In de boekwinkel zul je hem dus ook niet tegenkomen. Wel liggen er een aantal inkijkexemplaren in Het Stijllokaal want alleen de illustraties zijn al een feestje om naar te kijken. Mocht je nieuwsgierig zijn lees dan alvast digitaal een deel van het boek hier!

In the end
Dat dus. Niet zozeer iets wat nog op mijn Bucket list stond maar in the end toch iets waar we als team hartstikke trots op zijn. Bovendien bewijst het maar weer dat de meest bizarre situaties tot ongewone verrassingen kunnen leiden…

Marriët

The nineties are back!
Ze zijn er weer, de holiday deals van Kevin.Murphy