Wellicht is het je al opgevallen, in de SILENCE.LOUNGE geven we letterlijk de ruimte aan kunst.
Op dit moment zie je het werk van Joost van Baars.

India & Nepal, portretten uit de sloppenwijken, hooglanden en lokale marktjes.
Een indringende portretserie afgewisseld met imposante landschappen.
Joost van Baars op reis van New Delhi naar Kathmandu. Beelden op groot formaat van financiele armoede en spirituele rijkdom in een land dat nog steeds tot de verbeelding spreekt.
#samenwerken

 

Hier het verhaal achter de foto’s van Joost in de SILENCE LOUNGE

“Vanita Tai”
Mumbai, 2016.

Deze foto maakte ik in Dharavi, een sloppenwijk waar één miljoen mensen op een kleine oppervlakte leven.Volwassenen, kinderen en dieren verplaatsen zich door de smalle steegjes naar piepkleine hokjes, waar de mensen wonen en hard werken om een paar centen te verdienen.

Het is er niet rijk, wel ontzettend kleurrijk.

Deze hindoeïstische Indiase vrouw nodigde mij uit in haar huisje van 3 bij 3 meter en zegende mij tijdens dit portret met een gelukkig leven. Om genoeg ruimte te hebben om.haar volledig te fotograferen, moest ik net buiten de deur gaan staan. Door het vriendelijke gebaar van het zegenen voelde ik ondanks de afstand een verbondenheid.

Een compleet andere wereld met een heel andere religie, maar toch elkaar het geluk toe wensen. Bij thuiskomst zag ik pas de reflectie in haar kleine tv… Sprekend een Mariabeeldje.

Foto afdruk verlijmd op aluminium, 125x70cm

“Ateeqa Aapa”

New Delhi, 2017.

Een van de ‘ergste’ sloppenwijken van de stad en mogelijk zelfs het land. Mensen zonder veel uitzicht op verbetering qua leefsituatie, geen sanitaire voorzieningen, werkeloos totdat ze een kralenkettingkje verkopen en de ouderen, zoals deze dame, compleet afhankelijk van hun kinderen en kleinkinderen om voor ze te zorgen.

Moeilijk ter been met haar zware leven in het gezicht geëtst, maar toch content zat ze hier te genieten van datgene wat ze kon betalen. De warmte van de zon en haar achterkleinkind dat aan het spelen was met een bal gemaakt van bij elkaar geplakt plastic afval.

Foto op aluminium 100x70cm