Dimensie, natuurlijke contrasten en bovenal zo flawless mogelijk. De kleuren van dit seizoen. Wanneer je je haar wilt laten kleuren denk je natuurlijk al snel aan de traditionele highlights, lowlights en de classic covers. Logisch, maar hoe komt het dan dat we zoveel verschillende en bijzondere resultaten on the gram voorbij zien komen?
Kleurtechnieken blijven zich razendsnel ontwikkelen, en omdat het lijkt of er ieder seizoen wel een nieuwe, inventieve manier (en benaming) wordt gevonden om onze lokken in de verf te zetten, leggen we je het graag even uit.
Donker en licht, net als bij make-up
Laten we bij het begin beginnen, afgezien dat de verschillende kleurnuances je haar ook een stuk levendiger en speelser maken hebben deze kleurverschillen ook een duidelijke functie. Nét als bij het contouren van je gezicht maak je gebruik van de natuurlijke schaduwen en geef je een accent aan alles wat meer (of juist minder) mag opvallen. Deze make up hacks kunnen er bijvoorbeeld voor zorgen dat je kaaklijn strakker oogt, je jukbeenderen meer opvallen, je neus smaller lijkt en je lippen voller.
Precies hetzelfde geldt voor de verschillende kleuren in je haar. Wanneer je bepaalde features nét wat meer (of minder) aandacht wilt geven is het belangrijk te weten welke kleurtechniek het best past bij de vorm van je gezicht.
Het principe
Same old, lichte kleuren komen naar voren terwijl alles wat donkerder is naar de achtergrond verdwijnt. Laten we een voorbeeld geven: stel dat je een smalle (langwerpige) gezichtsvorm hebt, dan wil je niet dat deze nóg smaller en langer lijkt. Het mooist is dan om een lichtere framing langs je gezicht te plaatsen, deze oplichtende kleuren zorgen optisch voor een wijder, en dus minder smal geheel. Doe je dit bij een ronde gezichtsvorm, dan zal het geheel nog ronder lijken. In dit geval zou de nadruk heel ergens anders moeten liggen.
Reden genoeg dus om je eens goed te laten informeren, welke technieken er zijn én welke het meest doen voor jouw gezicht. We zetten ze alvast in het kort voor je op een rijtje.
Highlights & Lowlights
We kennen ze in verschillende maten, van ultrafijn tot de wat grovere, chunky variant. Van sunkissed tot megablonde highlights en de meest subtiele tot ‘volle’ lowlights. Afgezien hiervan speelt de plaatsing, dus de plek waar de folies zich op het hoofd bevinden een mega belangrijke rol. Eén ding blijft een feit: ook hier geldt het donker en licht principe. ‘Zomaar’ wat lichtere plukken aanbrengen omdat je graag zó blond mogelijk wilt of lukraak een paar donkere lowlights voor wat extra contrast is niet per definitie zomaar een goed idee, het gaat erom wat je ermee wilt bereiken. Dimensie, daar waar jij het kunt gebruiken.
Seamless highlights
Door de natuurlijke en zachte uitstraling zijn Seamless highlights populair voor iedereen die een subtiele dimensie aan hun haar willen toevoegen. Deze techniek is zó verfijnd dat het ook wel bekend staat als de meest tijdloze en natuurlijke haarkleuring. Deze ultrafijne kleurschakeringen geven gegarandeerd de meest gradient uitstraling.

Teasylights
Deze tecniek komt voort uit een mix van highlights en balayage. De verschillende lokken worden door middel van het haar te ‘teasen’, oftewel het haar een beetje te plagen door het tegen te kammen, met een bleacher in de folie verpakt. Omdat Teasylights niet tegen de hoofdhuid worden aangezet zie je niet of nauwelijks een uitgroei, een low maintenance haarkleuring dus! In tegenstelling tot de Ombré techniek worden niet alle haarpunten opgelicht. Teasylights geven je haar een natural effect waar je extra lang van kunt genieten.

Balayage
Wist je dat Balayage het Franse woord is voor ‘vegen’? Dit is een kleurtechniek waarbij de kleur met een vegende beweging wordt aangebracht op verschillende delen van het haar. Het voordeel van een Balayage is dat je veel minder uitgroei ziet dan wanneer je bijvoorbeeld reguliere highlights in het haar laat zetten. Zowel de plaatsing van de Balayage als de mate van omhoog vegen is afhankelijk van het gewenste resultaat maar het doel mag duidelijk zijn, een subtiel kleurverloop van verschillende tinten die natuurlijk in elkaar over lopen.

Colormelt
Melting is smelting… Wie denkt dat we alleen nog maar in contrast moeten denken heeft het mis. Deze techniek lijkt in eerste instantie op een Balayage maar het grootste verschil zit hem in het feit dat er gebruik wordt gemaakt van meerdere tinten en wel vaak uit hetzelfde spectrum. Think like Ton sur Ton… Het effect is een blended kleuring, zonder dat je ziet waar de kleur begint of eindigt.
