Krullen: 7 tips voor bouncy krullend haar zonder pluis

Knippen en Kleuren, Products & Deals
Marriët Lenderink
Hoe krijg je bouncy krullend haar?
Iedereen die krullen heeft kent het, op sommige dagen start je je dag met bouncy hair en heb je je krullen perfect onder controle, de andere ochtend wordt je wakker met een onhandelbare pruizenbol op je hoofd. Krullen…waarom kan het niet gewoon iedere dag hetzelfde zijn…

Een van de belangrijkste factoren waarom je krullen de ene dag beter zitten dan de andere is het weer. Een hoge luchtvochtigheid kan ervoor zorgen dat je haar vocht opneemt als een spons wat leidt tot pluizig haar. En omdat we het weer nog steeds niet in de hand hebben speelt je haarverzorgingsroutine een cruciale rol. Eerlijk is eerlijk, helemaal voorkomen lukt niet altijd, maar met deze tips tackle je de meest voorkomende krul-mistakes!

De juiste voedingsstoffen

Krullend haar is droger en kwetsbaarder dan andere haartypes en heeft daarom wat extra aandacht en verzorging nodig. En om te voorkomen dat iedere keer wanneer jij je hoofd buiten de deur steekt de luchtvochtigheid je de das om doet, is het belangrijk om vochtinbrengende en proteïnerijke producten aan het haar toe te voegen waar geen parabenen of siliconen in zitten. Deze ingrediënten drogen niet alleen je haar uit maar leggen ook een ‘laagje’ om je haar heen waardoor de juiste voedingsstoffen niet kunnen worden opgenomen.

Alcohol en krullen

En dan hebben we het niet over de Pornstar Martini’s en Mojito’s maar de gedenatureerde versie ervan. Huh wat? Jawel, gedenatureerd alcohol. Deze zorgt ervoor dat de ingrediënten in producten zich gemakkelijker laten oplossen en beter in het haar kunnen kunnen dringen. Ook zorgt het ervoor dat je haar sneller opdroogt. Helaas zijn er ook varianten die het haar sneller laten uitdrogen. Hoewel dit laatste niet heel gezellig klinkt zijn niet per definitie alle alcohol soorten slecht voor je haar. Check dus wat je in huis haalt, we hebben de ‘goede’ voor je op een rijtje gezet.

• Behenyl alcohol

• Cetearyl alcohol

• Stearyl alcohol

• Cetyl alcohol

• Lauryl alcohol

• Benzyl Alcohol

• Myristyl Alcohol

• Isocetyl Alcohol

• Lanonin Alcohol

• Isostearyl Alcohol

• Propylene Glycol

Ploppen en afdrogen

Het kan je niet zijn ontgaan en de echte krulfanaten onder ons doen het waarschijnlijk al: ‘Ploppen’. Dé manier om je haar na het wassen af te drogen. Simpel uitgelegd leg je je natte krullen bovenop je hoofd in een speciale satijnen microvezel handdoek. Zo haal je overtollig water uit je haar en kunnen je krullen ongestoord drogen. In tegenstelling tot een ruwe handdoek voorkomt deze Curly towel onnodige beschadiging aan het haar en doet deze het droogproces versnellen. Bovendien is deze handdoek lichtgewicht waardoor het veel minder zwaar is op je hoofd. Ben je nog niet in het bezit van zo’n Curly towel, probeer het dan eens met een katoenen T-shirt, wedden dat je het verschil ziet!

Deze microfiber handdoek voorkomt beschadiging aan het haar en laat het sneller drogen.

Krullen en hitte

Ook de manier waarop jij je krullen styled kan een groot verschil maken. Het gebruik van te veel hitte, zoals een föhn of stijltang, kunnen je krullen uitdrogen en pluizig maken. Probeer in plaats daarvan je krullen zo natuurlijk mogelijk aan de ‘lucht’ te laten drogen. Wil je extra volume? Gebruik dan een diffuser. Dit opzetstuk behoudt zoveel mogelijk de natuurlijke structuur en elimineert pluis. Voor het mooiste resultaat zet je de stand van de föhn zó laag mogelijk.

De diffuser, een handig hulpstuk tijdens het föhnen voor maximale kruldefinitie

Krullen terwijl je slaapt

Je herkent het vast wel: je gaat naar bed met een prachtige bos krullen en wordt wakker met een pluizig vogelnest. Meestal werkt het het best wanneer je je haar s’nachts vast draagt op de zogeheten Pineapple manier. Je maakt een staart en zet deze helemaal bovenop je hoofd vast met een elastiek. Gebruik hiervoor wel het liefst een zachte scrunchie. Zó behoudt je volume en voorkom je vervelende knikken en pluis.

Ook is het belangrijk om niet alleen voor jezelf, maar ook voor je krullen een fijn en comfortabel bedje te maken. Een katoenen kussensloop veroorzaakt wrijving waardoor je haar sneller beschadigd. Met een satijnen of zijden kussensloop voorkom je de kans op klitten, pluis en vervelende knopen. Heb je er (nog) geen, ook een zijden sjaal over je kussen doet wonderen.

Dit satijnen kussensloop voorkomt knopen, klitten en pluizig haar

Kies voor een wide tooth comb

Een wat? Precies, zo’n kam waarvan de tanden heel ver uit elkaar staan zodat het de krullen niet uit elkaar trekt. Het werkt het best wanneer je je krullen kamt tijdens de wasbeurt, als het haar nog nat is en bij voorkeur nét nadat je er conditioner in hebt gedaan. Eenmaal doorgekamd, spoelen maar en het liefst zo koud mogelijk. Vervolgens breng je de juiste stylingsproducten aan en ploppen maar!

Deze kam met wijde tanden is ideaal voor onder de douche. De wijde tanden zorgen ervoor dat je je krullen niet uit elkaar trekt

En vergeet niet

Je krullen kunnen echt niet elke dag helemaal perfect zitten. Dat is bij stijl haar immers ook niet zo!

Tip van Pien: Kies de juiste kleur!
Hoe verzorg ik mijn baard?